Artykuły o zdrowiu

Zaćma to popularne schorzenie wzroku, które znacząco zaburza widzenie, a nieleczone w dłuższej perspektywie może prowadzić do całkowitej utraty wzroku. Wielu pacjentów, którzy zmagają się z zaćmą, obrazuje swój problem, mówiąc, że widzą świat jak gdyby za mgłą. Skutecznym i efektywnym rozwiązaniem schorzenia jest operacja zaćmy. Z dalszej części tekstu dowiesz się (prawie) wszystkiego o zabiegu, który pozwoli przywrócić dawny komfort widzenia.
Od 1 stycznia 2024 r. wszedł w życie zakaz sprzedaży napojów energetycznych dzieciom i młodzieży do 18 roku życia. Dlaczego nie są one polecane dzieciom i młodzieży? Wyjaśnia to dr Alicji Ponder z Katedry Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW.
Profesor Hazem M. Kalaji z Instytutu Biologii SGGW oraz dr. Seiya Sato światowej sławy wirusolog z Japonii opracowali i opatentowali substancję zapobiegającą infekcjom koronawirusem. Może być ona stosowana w postaci cukierków, lizaków, gum do żucia, napojów lub płynów do płukania jamy ustnej, gardła i krtani.
Przed nami świąteczny czas. Czas spotkań z bliskimi, czas przeżywania atmosfery świąt natomiast to też czas wielu napięć, wielu pędów, wielu zakupów, wielu przygotowań. Jak zaplanować i przeżyć Święta ze spokojną głową? Kilku cennych rad udziela Maciej Jonek z Uniwersytetu Dolnośląskiego DSW, psycholog społeczny, badacz relacji społeczności lokalnych.
W listopadzie obchodzony jest Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach, ustanowiony przez WHO w celu zwrócenia uwagi na rosnący problem globalnej oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe i zachęcenia do przeciwdziałania temu zjawisku, między innymi dzięki zmianom systemowym. Z tej okazji polscy eksperci wypracowali rekomendacje, które są ważnym głosem w tym obszarze.
Białko stanowi około 20% masy ciała człowieka, z czego mniej więcej 300 g ulega wymianie w ciągu doby. Ten niezbędny składnik odżywczy odgrywa więc kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Nie tylko reguluje przemianę materii, ale też pomaga w naprawie tkanek. Ponadto, pozwala zachować właściwe pH płynów ustrojowych, wzmacnia odporność oraz przyczynia się do przyrostu masy mięśniowej.
Rak jelita grubego stanowi trzecią przyczynę zgonów wśród wszystkich nowotworów u obu płci, a zachorowalność na ten nowotwór cały czas rośnie i wynosi ok. 23 000 rocznie. „Możemy jednak sami zmniejszyć ryzyko zapadalności, poprzez czynniki behawioralne, jak dieta, ruch i zwiększenie aktywności fizycznej. Druga sprawa to udział w badaniach przesiewowych, szczególnie kolonoskopii – daje ona bowiem możliwość, nie tylko zbadania jelita, ale także usunięcia stanów przednowotworowych” – podkreślał prof. Piotr Rutkowski, przewodniczący Polskiego Towarzystwa Onkologicznego podczas debaty z cyklu „Onkologia – Wspólna Sprawa”.
Inflacja, globalna pandemia, wojna za naszą wschodnią granicą… żyjemy w niespokojnych czasach, w których niepewność stała się naszą codziennością. Europejskie wyniki badań mówią o tym, że ponad 7% populacji Europy cierpi na zaburzenia depresyjne.
Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie wspólnie z naukowcami z University of Texas Southwestern Medical Center z Dallas w USA, odkryli ciekawy mechanizm biochemiczny działania jednego z białek efektorowych bakterii Legionella pneumophila. O odkryciu przeczytać można w prestiżowym czasopiśmie Science. Czy odkrycie naukowców przyczyni się do stworzenia leku na legionellozę, a ta wreszcie przestanie być chorobą nieuleczalną?
Świat kręci się wokół jedzenia, bo od niego zależy życie, ale przez żołądek prowadzi też droga do zdrowia i samopoczucia. Dlatego spójrzmy na jedzenie i towarzyszące mu zachowania od dietetycznej strony, czyli przyjrzyjmy się mitom, zaburzeniom odżywiania oraz sposobom na utrzymanie sylwetki. Uniwersytet WSB Merito zaprasza do wysłuchania rozmów z dietetykami, którzy zdradzą kulisy swojej pracy, ciekawe przypadki i podpowiedzą, jak zostać dietetykiem. 
Poprzednie
Następne
Kanał RSS dla tej listy


Polityka Prywatności