
Osoby z dużym nosem są lepiej chronione przed przeziębieniem i alergicznym katarem. Do wniosku takiego doszli naukowcy amerykańscy z uniwersytetu stanu Iowa - pisze londyński dziennik "Daily Mail".

Kofeina redukuje liczbę błędów popełnianych przez osoby pracujące w systemie zmianowym lub w porze nocnej - wynika z brytyjskich badań, o których informuje serwis internetowy Cochrane Library.

Składnik soi, znany głównie ze swojego prozdrowotnego działania, hamuje aktywność enzymów zaangażowanych w produkcję testosteronu u ludzi - ostrzegają naukowcy z USA na łamach pisma "Asian Journal of Andrology".

Naukowcy amerykańscy z Uniwersytetu Portland (stan Oregon) ustalili, że długi i głęboki nocny sen przedłuża życie człowieka - informuje londyński dziennik "Daily Express".

Produkty firmy ASA Sp z o.o. są cenionymi i wyróżnianymi suplementami diety na polskim rynku. W tym roku czołowa marka Novocardia została uhonorowana Laurem Klienta 2010

Noworodki i niemowlęta mają swoje wymagania i sprecyzowane preferencje. I chociaż chwyty marketingowe nie robią na nich dużego wrażenia - dobrze wiedzą jak dostać to na co mają właśnie ochotę. Zatem na jaki sposób karmienia się zdecydować i jakie są konsekwencje tej decyzji?

Naukowcy twierdzą, że osoby regularnie spożywające gorzką czekoladę, są bardziej skłonne do depresji. Osoby, które regularnie zjadają tygodniowo chociażby tabliczkę czarnej (gorzkiej) czekolady, są bardziej skłonne do depresji, niż te, które spożywają ten przysmak od przypadku do przypadku.

W przypadku osób cierpiących na choroby sercowo-naczyniowe tłumienie złości może prawie trzykrotnie zwiększyć ryzyko zawału i przedwczesnej śmierci - informują naukowcy na łamach "American Journal of Cardiology".

Zsiadłe mleko pomaga w leczeniu przewlekłego zapalenia żołądka, wywołanego na przykład nadmiernym spożyciem kwasu acetylosalicylowego, czyli aspiryny - informuje pismo "World Journal of Gastroenterology".

Pośpiech i niedosypianie nie sprzyjają szczupłej sylwetce - przekonują naukowcy, których badania opublikował "American Journal of Clinical Nutrition".